МЕНЮ
Категории
За шофьорите [1]
Търси
Приятели
Start.BG Уроци за php mysql css html
Елате в .: BGtop.net :. Топ класацията на българските сайтове и гласувайте за този сайт!!!
Статистика
Сряда, 17.07.2024, 13:14
Добре дошъл Гост | RSS
Начало | Регистрация | Вход
MOTORS
Начало » Статии

Total entries in catalog: 1
Shown entries: 1-1

         Налягането в гумите влияе до 30% върху разхода на гориво 01.09.2007 г.Това, че основното предназначение на автомобила е да се движи, звучи банално, но само по себе си представлява малко техническо чудо.
Защото, за да стигне от точка А до точка Б, автомобилът трябва да преодолява невероятно съпротивление. В най-общи линии можем да кажем, че има четири големи съпротивителни сили, които усложняват живота на шофьора (без да броим дали се движите по наклон). Това са аеродинамичните сили (въздушното съпротивление), триенето (съпротивление при работата на мотор и скоростна кутия), съпротивлението произтичащо от масата на автомобила и това, което произтича от триенето на гумите. Ако при бързо каране дялът на аеродинамичното съпротивление е много висок, то при каране в градски условия, където непрекъснато натискате спирачката и пак тръгвате е от много по-голямо значение масата на автомобила. От тази гледна точка дялът на съпротивлението, което произтича от триенето на гумите варира от 30% при каране в градска среда до 20% при каране по магистрала.

         Преодоляването на съпротивлението коства енергия, която усещате директно по съдържанието на резервоара на вашия автомобил. Ето един пример, който е изчислен от експертите на ADAC: ако даден автомобил има среден разход от 6.7 л/100 км, дялът на гумите в този разход варира от 1.4 литра (магистрала) до 2.6 литра (градско). Защо е толкова много? Да предположим чисто хипотетично, че ако "гумите" бяха напълно гладки и произведени от метал, съпротивлението им щеше да е нула. Само че автомобилът нямаше да може да спира, нито щеше да може да завива, за твърдост на возенето да не споменаваме... Не, това го може само "гумената" гума с широка повърхност, качествени грайфери, профил срещу аквапланинг и напомпана добре с въздух.

          Еластичните свойства на гумите са много важни за сигурността при шофиране, въпреки че това коства гориво. Всяка промяна на формата на гумата, всяко допълнително огъване, всяка минимална промяна на съпротивителната повърхност на гумата коства допълнителна енергия, която се отделя при съпротивлението с повърхността на пътя като топлина. Следователно съпротивлението на гумите е необходимо зло, а индустрията, ангажирана с производството на гуми, се опитва да го оптимизира. Чрез използването на нови съставки и чрез промяна вътрешната структура на гумата се правят опити да се минимизират нежеланите промени във формата и свързаното с тях повишение на температурата. На пазара има гуми с допълнителното обозначение "Energy" или "Eco" които претендират да са постигнали успехи в това отношение.

         Истината е, че и Вие като шофьор може да облекчите ролята на гумите в движението. Разкарайте излишния баласт от багажника, избягвайте високите скорости – при скорост над 120 км/ч процесите водещи до промяна във формата на гумата се увеличават значително, проверявайте редовно налягането в гумите. Според анализаторите на ADAC един бар по-малко от необходимото налягане в гумите се равнява на 5% по-висок разход на гориво. Това вреди на околната среда и бърка във вашия джоб.

           

За шофьорите | Видяно: 889 | Качено то: motori | Дата: 02.02.2009 | Рейтинг: 0.0/0 | Коментари (0)

Създаден от Veli007 © 2024